Csontritkulás

Oszteoporózisnak vagy magyarul csontritkulásnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és a spontán törések kockázatának fokozódásával jár.


A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul.


A csontszövet állománya 25-30 éves korig növekedik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés évi 3-5%.


Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és csontritkulás alakulhat ki.


Az érintettek száma az életkor előrehaladtával nő, a változókorban lévő nők egyharmadát érinti, míg az időskorúak még jelentősebb részét érinti ez a betegség. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Élete során kb. a nők fele szenved el csontritkulásra visszavezethető jelentős csonttörést, és csak kb. a nők negyede-fele épül fel teljesen belőle.


Az egészségtelen életmód miatt a fiatal korosztályban is jellemzően csökken az elért maximális csonttömeg, így ők is egyre veszélyeztetettebbek.


A csontritkulás megelőzése már gyerekkorban kezdődik: megfelelő táplálkozással és mozgással, fizikai aktivitással el kell érni azt a kedvező csúcs-csonttömeget, amely később elkerülhetetlenül csökkenni fog. Fontos a veszélyeztető tényezők korai felismerése, és a megfelelő kezelés időben történő elkezdése.


A Sager Pharma forgalmazásában elérhető egy olyan gyógyszerkészítmény, amely segít a csontritkulás megelőzésében és kiegészítő kezelésében: az IDEOS rágótabletta (kalcium-karbonát és D3-vitamin kombinációja).


A csontritkulás megelőzéséhez kalciumból 500-1000 mg, D-vitaminból napi 800-2000 NE ajánlott, főként D3-vitaminként, mert biológiailag ez a hatékony forma. A D-vitamin az aktív kalciumfelszívódáshoz szükséges. Ha nem áll rendelkezésre elegendő, a kalciumpótlás kevésbé hatékony.


Ha többet szeretne megtudni az Ideos rágótablettáról, akkor kattintson ide: Ideos

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Hírek

Száraz szem

Száraz szem

Egyedülálló kombináció a szemszárazság kezelésére!

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2
 

A Sager Pharma által forgalmazott orrspray hatékonyságát vizsgálták SARS-CoV2 esetében.