A száraz szem betegség

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – leginkább 40 év felett –, és a szemorvoshoz fordulók egy ötödénél állapítható meg ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek csökkent működése miatt a tünet gyakoribb, ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorú nőknél.


Súlyossága széles skálán változhat: az enyhe, ám életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló panaszok mellett legrosszabb esetben akár fekélyes sérülések is keletkezhetnek a szem szaruhártyáján, amennyiben nem foglakozunk a problémával. Az esetek nagy részében a tünetek jól kezelhetők a befolyásoló környezeti hatások kiküszöbölésével és a körültekintően megválasztott készítmény(ek) alkalmazásával.


A leggyakrabban alkalmazott terápia a könnypótlás, műkönnyek, síkosító és nedvesítő szemcseppek formájában. A nedvesítő cseppek csökkentik a szemben a kellemetlen érzést, megvédik a szemfelszínt a szem kiszáradása miatt esetlegesen kialakuló károsodástól. A szemnedvesítő szerek általában tartósítószert tartalmaznak, hogy a cseppentő felnyitása után hosszabb ideig használhatóak legyenek.


További fejlesztéseknek köszönhetően olyan készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert. Ilyen a Hyabak szemcsepp, amely a speciális szűrőrendszerrel ellátott ABAK® tartályban biztosítja az oldat sterilitását a felbontástól számított 6 hónapig.


A Hyabak összetevői a hidratáló és síkosító nátrium-hialuronát és az UVB védelmet segítő actinoquinol.

 

Ugyancsak az ABAK® tartályban került forgalomba a legújabb fejlesztésű műkönny, a Thealoz Duo, amely a Hyabak csepphez hasonlóan szintén tartalmaz nátrium-hialuronátot (síkosító, hidratáló hatás) és trehalózt, amely egy sejtvédelmet, regenerációt, UVB védelmet támogató összetevő.


A száraz szem kezelésére szolgáló orvostechnikai eszközök / gyógyászati segédeszközök. CE0459


A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírek

Száraz szem

Száraz szem

Egyedülálló kombináció a szemszárazság kezelésére!

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2
 

A Sager Pharma által forgalmazott orrspray hatékonyságát vizsgálták SARS-CoV2 esetében.