Porcvédelem

PORCVÉDELEM TERMÉSZETES KOLLAGÉNNEL


Mi az artrózis?

Az artrózis a leggyakoribb krónikus mozgásszervi betegség, mely az ízületeket érinti.

Az életkor (jellemzően 40-50 év fellett jelentkeznek a panaszok) mellett artrózisra hajlamosíthat a túlsúly is, az ízületek fokozott terhelése miatt. Az ízületek fokozott terhelése kifejezetten jelentkezik az amatőr és versenysportolók esetében.
A szekunder artrózis kiváltásában szerepe lehet egy korábbi sérülésnek, balesetnek, egy esetleges műtétnek.

Az artrózis kezdeti szakaszában először a vízmegkötő molekulák bomlanak le. Erre a porcsejtek fokozott termeléssel reagálnak. Egy idő után a porcsejtek kifáradnak, és már nem tudják pótolni az elveszett molekulákat. Fokozatosan csökken a rugalmasság. Apróbb sérülések, repedések keletkeznek a felszínén. Az ízületi rés beszűkül. A bomlástermékek gyulladásos mediátorok megjelenését váltják ki. Ennek következtében az ízületi folyadék összetétele megváltozik, amitől tovább romlik a porc táplálása. A gyulladásra a porc alatti csont, az ízület peremén csontkinövések megjelenésével válaszol, ami tovább nehezíti az ízület mozgását.

Az artrózis az ízület minden alkotó elemét érinti, így a porcot, ízületi folyadékot, ízületi belhártyát, subchondrális csontot és az ízületet körülvevő lágyrészeket.
Az ízület két csont összekapcsolódásának lehetséges módja, ahol a csontok végét alapvetően ízületi porc (üvegporc vagy hyalinporc) borítja. Az üvegporc sejtekből és sejtközötti állományból épül fel. Az utóbbit speciális rostok (II-es típusú kollagén) és vízmegkötő fehérjéket (proteoglikánokat) tartalmazó rostközötti állomány alkotja.

Az ízületi porc legfontosabb funkciója, hogy rajta keresztül történik az erőátvitel az ízületi felszínek között. Lehetővé teszi a szinte súrlódásmentes mozgást, csillapítja a rázkódást. A kollagén rostok adják a szakítással szemben mutatott ellenállást, merevséget, a proteoglikánok (glükózamin, kondroitin, ezek szénhidrátok) a rugalmasságot.

A kollagén váz 20-25 éves korig kialakul, ezután egészséges ízületi porcban nem változik.

 

Melyek az artrózis tünetei?

Az artrózis legfontosabb tünete a fájdalom, mely először még csak terhelésre jelentkezik. Kezdetben pihenésre enyhül, később már nyugalomban sem múlik el. Jellemző panasz a reggeli ízületi merevség, az „indítási fájdalom”. Előfordulhat még „recsegő” hang az ízületek mozgásakor, ízületi duzzanat, instabilitás, nyomásérzékenység, mozgáskorlátozottság.

Legjellemzőbb a térd, a csípő, a kézujjak és a nyaki és ágyéki gerincszakasz érintettsége.

artrózisartrózis2

 

 

A terápia elsődleges célja a fájdalom enyhítése és az ízületi funkció javítása.

Kezelésében a nemszteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (NSAID) mellett szerepet kaphatnak a porcvédő készítmények. Ezeknek két fő csoportja a kis molekulájú szerek (glükózamin és kondroitin) és a makromolekulájú szerek. Ide tartoznak a kollagének.
A kollagének közül a döntően (90%) a II-es típusú kollagén fordul elő az ízületi porcban.

A II-es típusú kollagéneket tartalmazó készítmények kiemelkedő képviselője a UC-II® tartalmú porckészítmény.

A készítményben levő kollagén a kíméletes kivonási eljárásnak köszönhetően megtartja a természetes kollagénekre jellemző tripla helikális szerkezetét, melynek köszönhető a biológiai aktivitása. A bevételt követően 15-30 perccel a II-es típusú természetes kollagénnek a 73-84%-a még változatlan formában van jelen a gyomorban.1 Megközelítőleg ennyi idő alatt továbbjut a gyomorból, ha nem étkezés közben vesszük be. A vékonybélből szívódik fel.

epitóp

 

Vizsgálatok igazolták a UC-II® tartalmú porckészítmény hatékonyságát a glükózamin+kondroitin kombinációval szemben.2

Egy 2016-os multicentrikus, randomizált, placebó kontrollált kettős vak vizsgálat szerint
a UC-II® porckészítmény szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult térd artrózisos betegeknél, mint az együttesen alkalmazott glükózamin+kondroitin kombináció, a WOMAC* index alapján összehasonlítva. 2

 

A Sager Pharma Kft. készítménye a porcok védelmére:

 

A készítmény összetevői:

 • II-es típusú nem denaturált kollagén “UC-II®” 40 mg
  II-es típusú kollagén a legfontosabb a porc felépítésében
 • A tömjénfa (Boswellia) kivonat 50 mg
  Hozzájárul az ízületek normál állapotának fenntartásához.
 • C-vitamin 80 mg (100% RDA)
  Hozzájárul a normál kollagén képződéshez,
  porcok normál állapotának fenntartásához               
 • Mangán 2 mg (100% RDA)
  A kötőszövet normál képződéséhez szükséges nyomelem

 

A Boswellia serrata vagy indiai tömjénfa hatóanyaga a boswellin-sav.

A boswellin-sav kifejezett gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ugyanakkor alkalmazása nem jelent veszélyt a gyomornyálkahártyára.3,4,5

 

 

*WOMAC: Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index

1. Bagchi D. et al.:Effect of oral administered undenaturated type II collagen against arthritic inflammatory diseases: mechanistic exploration Int. J. Clin. Pharm. Res. XXII. (3/4) 101-110 (2002)

2. Lugo JP, Saiyed ZM, Lane NE. Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in
modulating knee osteoarthritis symptoms: A multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr J. 2016;15:14
3. WHO monographs on selected medicinal plants volume 4.
4. Farah Iram et al.: Phytochemistry and potential therapeutic actions of Boswellic acids: A mini-review
Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine http://dx.doi.org/10.1016/j.apjtb.2017.05.001
5. Muhammed Majeed et al.: A pilot, randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial to assess the safety and efficacy of a novel Boswellia serrata extract in the management of osteoarthritis of the knee 2019 The Authors Phytotherapy Research Published by John Wiley & Sons Ltd

Hírek

Száraz szem

Száraz szem

Egyedülálló kombináció a szemszárazság kezelésére!

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2
 

A Sager Pharma által forgalmazott orrspray hatékonyságát vizsgálták SARS-CoV2 esetében.