Hormonmentes fogamzásgátlás

Amikor megfelelő fogamzásgátlási módszert keresünk, sok mindent mérlegelünk.

Szempont lehet, hogy milyen gyakran élünk szexuális életet, hogy melyik fél védekezik, hogy az ember milyen módszert tud beépíteni a hétköznapjaiba, de alapvető kérdés az is, hogy a választott módszer hormonális vagy hormonmentes legyen-e.


Ha a hormonmentes fogamzásgátlás mellett tette le a voksát – akár azért, mert nem szeretne teste természetes működésébe beavatkozni; akár azért, mert rövidesen kisbabát szeretne, de megvárja, hogy a hormonális tabletta szedése után helyreálljon teste természetes egyensúlya; vagy mert nem szedhet hormonális fogamzásgátlókat – fontos, hogy tudja, milyen lehetőségek közül választhat.


Pesszárium

A pesszárium egy a méhnyakra orvosi segítség nélkül, könnyen megtanulható módon, saját kezűleg felhelyezhető gumisapka, amelyet a szexuális érintkezés előtt kell a méhszájra helyezni, majd az együttlétet követően néhány órán belül eltávolítani. Magyarországon nem túlságosan elterjedt módszer.

Spirál

A spirál általában olyan nőknek ajánlott, akik már szültek. A spirál méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely a méh üregébe felhelyezve megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.
A felhelyezést és az eltávolítást kizárólag szakorvos végezheti.

Spermicidek

A spermicidek patikában, vény nélkül kaphatók. Ezek a készítmények az ondósejteket a hüvelyben ölik meg, így akadályozva meg a petesejt megtermékenyülését.
Többféle formában elérhető, például hüvelykrém vagy hüvelykúp formájában.


Az általunk forgalmazott Pharmatex hormonmentes fogamzásgátló gyógyszercsalád is a spermicidek közé tartozik. Bővebben itt olvashat róla: pharmatex.hu

Gumióvszer

A gumióvszer nagy előnye, hogy helyes használat esetén véd a nemi úton terjedő betegségektől is.

Megszakításos közösülés

Nem túl megbízható eljárás.

Naptár-módszer

Alkalmazásához ismerni kell a nő saját menstruációs ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől. Hangsúlyozzuk, hogy ez egyénenként több nappal is eltérhet! (Ovuláció kalkulátorunkat itt találja: http://pharmatex.hu/ovulacio-kalkulator)


Fontos tudni, hogy a fent bemutatott módszerek ismertetését bevezetőnek szántuk. Alkalmazásuk előtt ajánlott egészségügyi szakemberrel megbeszélni, hogy melyik az Ön számára minden szempontból optimális fogamzásgátló módszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hírek

Száraz szem

Száraz szem

Egyedülálló kombináció a szemszárazság kezelésére!

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2
 

A Sager Pharma által forgalmazott orrspray hatékonyságát vizsgálták SARS-CoV2 esetében.