Utazók hasmenése

Utazók hasmenése

Kerülje el az utazás alatti kellemetlenséget!

Az "utazók hasmenése" jól ismert egészségügyi veszély. Legtöbben a téli vagy nyári kikapcsolódás során találkoznak ezzel a nagyon kellemetlen problémával, amely akár tönkre is teheti az utazásukat. Fontos, hogy ismerjük a kiváltó okokat és a megelőzés lehetséges módjait, így legtöbbször elkerülhetővé válik a probléma megjelenése. Ha mégis bekövetkezik, alapvető ismeretekkel és egy jól összeállított úticsomag segítségével sokkal könnyebben átvészelhetjük.

Az "utazók hasmenése" (angolul "traveller's diarrhea") leginkább a fejlődő országokba, trópusi területekre történő utazáskor fenyeget. Ha ilyen helyekre utazik, a hasmenés előfordulásának esélye akár 30-50% is lehet. Tudni kell azonban, hogy ez a veszély kempingezés, táborozás során is fokozott.

A hasmenés oka legtöbbször fertőzés, amelyet baktériumok vagy vírusok, ritkábban paraziták okoznak. A fertőzést elkaphatjuk fertőzött víz és ételek fogyasztásával vagy beteg emberrel történő érintkezéskor is. Persze nem mindig ez az ok, kiválthatják a hasmenést szokatlan ételek (tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban) is. Veszélyt jelenthetnek a gyorsbüfékben vagy az utcai árusoknál vásárolt élelmiszerek is.
Hogy a kellemetlenségeket elkerüljük, érdemes indulás előtt tájékozódni a megelőzés lehetőségeiről, továbbá mindenképpen javasolt egy megfelelő gyógyszeres úticsomag összeállítása.

Ebbe a megszokott gyógyszereink mellett az utazók hasmenésére is gondolva a következők javasolhatók:

 • görcsoldó,
 • hasfogó (pl.: Imorevin tabletta),
 • fájdalom- és lázcsillapítók,
 • probiotikum.

Az utazás során a megelőzés alapelvei a következők:

 • Soha ne igyon csapvizet, csak palackozott vagy forralt vízzel készült italokat fogyasszon!
 • Gyümölcsöt csak hámozva egyen!
 • Kerülje a nyers zöldségféléket!
 • Az italába soha ne tegyen jégkockát!
 • Fogmosáshoz is használjon palackozott vagy forralt vizet!
 • Csak forralt vízzel készült teát és kávét fogyasszon, szigorúan tej nélkül!
 • Soha ne igyon üvegből, használjon szívószálat!

Ha mégis bajba kerülne, akkor a legfontosabb azt eldönteni, hogy ez "csak" egy nyári hasmenés, mely az utazással kapcsolatos, vagy esetleg komolyabb fertőzés.
Az utazók hasmenése az esetek döntő többségében émelygéssel vagy hányingerrel, esetleg hányással kezdődik, majd nagymennyiségű vizes hasmenés jelentkezik. Láz általában nem szokta kísérni. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor igyon apránként sok folyadékot (amíg hányingere van, addig akár csak kortyonként), mert könnyen kiszáradhat, és rögtön kezdjen diétát. Az első 4 órában ne egyen lehetőleg semmit, de az ennél hosszabb éhezés nem indokolt. A diéta az életkornak és az esetleges kísérőbetegségeknek megfelelő legyen. Naponta lehetőleg hatszor egyen, de keveset. Energiában és nyomelemekben gazdag ételeket (gabonatartalmú ételeket, sovány húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, sós kekszeket) fogyasszon! Az energiabevitel a hasmenések után, toleranciától függően emelhető. Kerülje a laktóz tartalmú (a tejet és/vagy tejtermékeket tartalmazó) ételeket, a koffein tartalmú italokat és a tartósított gyümölcsleveket (ezek súlyosbíthatják a hasmenést). Amíg gyengének érzi magát, addig inkább feküdjön vagy pihenjen! Ha hasi görcsei vannak, vegyen be görcsoldót! A hasmenés csökkentésére hasfogót használhat, de nem szabad túlzásba vinni – például az Imorevinből maximum 4 tablettát alkalmazhat naponta!
Ha véres a széklet és láz jelentkezik, vagy ismert bélbetegsége van, forduljon orvoshoz! Ő majd eldönti a szükséges kezelést. Ilyenkor semmiképpen ne vegyen be hasfogót!

Összeállította:
Dr. Demeter Pál PhD
osztályvezető főorvos
Szent Margit Kórház, Gasztroenterológiai Osztály, Budapest

Bővebben a témáról és az Imorevin tablettáról itt olvashat: http://www.imorevin.hu/imorevin-bemutatasa

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hírek

Száraz szem

Száraz szem

Egyedülálló kombináció a szemszárazság kezelésére!

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2
 

A Sager Pharma által forgalmazott orrspray hatékonyságát vizsgálták SARS-CoV2 esetében.