A száraz szem betegség

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – leginkább 40 év felett –, és a szemorvoshoz fordulók egy ötödénél állapítható meg ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek csökkent működése miatt a tünet gyakoribb, ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorú nőknél.


Súlyossága széles skálán változhat: az enyhe, ám életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló panaszok mellett legrosszabb esetben akár fekélyes sérülések is keletkezhetnek a szem szaruhártyáján, amennyiben nem foglakozunk a problémával. Az esetek nagy részében a tünetek jól kezelhetők a befolyásoló környezeti hatások kiküszöbölésével és a körültekintően megválasztott készítmény(ek) alkalmazásával.


A leggyakrabban alkalmazott terápia a könnypótlás, műkönnyek, síkosító és nedvesítő szemcseppek formájában. A nedvesítő cseppek csökkentik a szemben a kellemetlen érzést, megvédik a szemfelszínt a szem kiszáradása miatt esetlegesen kialakuló károsodástól. A szemnedvesítő szerek általában tartósítószert tartalmaznak, hogy a cseppentő felnyitása után hosszabb ideig használhatóak legyenek.


A technológia fejlődésének köszönhetően olyan tartósítószer kifejlesztése is lehetővé vált, amely távol tartja a fertőző ágenseket a cseppentő tartalmától, de a szem felszínére kerülve ártalmatlan anyagokká alakul: oxigénre és vízre bomlik. Ilyen tartósítószert tartalmazó készítmények a Genteal szemcsepp.


További fejlesztéseknek köszönhetően olyan készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert. Ilyen a Hyabak szemcsepp, amely a speciális szűrőrendszerrel ellátott ABAK® tartályban biztosítja az oldat sterilitását a felbontástól számított 3 hónapig.


A Hyabak összetevői a hidratáló és síkosító nátrium-hialuronát és az UVB védelmet segítő actinoquinol.


A száraz szem kezelésére szolgáló orvostechnikai eszközök / gyógyászati segédeszközök. CE0459


A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírek

Új készítmény a normál porcképződésért

Új készítmény a normál porcképződésért

A Sager Pharma sok éves tapasztalattal rendelkezik reumatológiai kórképek kezelésében és a fájdalomcsillapítás területén. 

Útipatika a Sager ajánlásával - Mi kerüljön a gyógyszeres dobozba?

Útipatika a Sager ajánlásával - Mi kerüljön a gyógyszeres dobozba?
 


Minden utazás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen gyógyszereket viszünk magunkkal, egy jól összeállított útipatika sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket.