Tartósítószerek a száraz szem terápiában

Akárcsak élelmiszereink vásárlásánál, gyógyszerek, gyógyászati készítmények esetében is nagy dilemma, hogy mely tartósítószer miként hat az egészségünkre, tudunk-e olyan megoldást találni, ahol kikerülhetjük ezeket a hozzáadott anyagokat.

Nedvesítő szemcseppek választásnál is felmerül a kérdés: fontos szempont a tartósítószer-mentesség?

Száraz szem betegségben az egészséges könnybevonat sérül, elvékonyodik, a könny mennyisége, minősége csökken. A könny koncentrált lesz, a szaruhártya sejtjei vízhiányossá, és ezáltal sérülékenyebbé válnak, így a sejtek közti kapcsolóelemek – melyek érzékenyek a vízhiányra – károsodnak. Hidratáló, síkosító szemcsepp becseppentésekor ez az állapot rövid időn belül javulni kezd és rendszeres használat mellett a könnybevonat és a szaruhártya újra stabillá válik.

Mi történik, ha tartósítószert tartalmazó készítményt használunk?

A tartósítószerek
  • olyan hatással vannak a szem könnybevonatára, mint a mosogatószer a zsírcseppekkel teli vízfelszínre: taszítják azokat, azaz károsodik, felbomlik a könny felszíni védőrétege. Ennek következtében a könnyfilm gyorsabban szakad fel, mint hogy a pislogással újraképződne, így ezzel is súlyosbodik a szemszárazság,
  • allergizálhatnak,
  • gyulladásos folyamatokat indíthatnak a szemszárazságtól már meggyengült szaruhártya sejtjeiben,
  • tovább károsítják a sejtek közti kapcsolóelemeket,
  • hatása összeadódik, tehát más (pl. glaukóma elleni), tartósítószeres cseppel együtt használva a nedvesítő készítményt fokozottan károsítják a szaruhártyát,
  • károsítják a kontaktlencséket, ezért az ilyen készítmények nem használhatók kontaktlencsével.

A nedvesítő szemcseppek nagy része tartalmaz tartósítószert. Ezek az anyagok többfélék lehetnek, ennek megfelelően káros hatásuk is változó lehet a legenyhébbtől a legsúlyosabbig. Hatásuk függ attól is, hogy mennyi ideig használ a páciens egy adott tartósítószeres készítményt. Néhány cseppentés nem okoz problémát (ahogy a szemszárazságot sem oldja meg), azonban huzamosabb ideig – hetekig, hónapokig – fennálló használat során már tapasztalhatjuk a tartósítószer szemkárosító hatásait, melyet nem, vagy csak kis mértékben képes a készítmény hidratáló, regeneráló összetevője ellensúlyozni.

Mit tehet, hogy elkerülje a tartósítószerek káros hatásait?

  • Használhat síkosító szemcseppet olyan speciális tartósítószerrel , amely a szem felszínére kerülve lebomlik a szemre ártalmatlan összetevőkre (vízre, sóra, oxigénre), így nem fejt ki káros hatást.
  • Választhat olyan készítményt, amely tartósítószer-mentes és speciális szűrőrendszerrel ellátott tartályával éri el a benne tárolt oldat sterilen tartását és használatát. Ilyen teljesen tartósítósze-rmentes készítmény a Hyabak, amely a nedvesítő, síkosító hatású nátrium-hialuronát segítségével javítja a száraz szem állapotát, a benne lévő actinoquinol pedig csökkenti az UVB sugarak káros hatásait. A Hyabak tartósítószer-mentessége az ABAK tartálynak köszönhető.

Az ABAK tartály 10 éves fejlesztés eredménye. A tartály összetett szűrőrendszerének köszönhetően képes tartósítószer nélkül biztosítani a kicseppentett oldat sterilitását a felbontástól számított 3 hónapig. Szűrőmembránján a legkisebb méretű kórokozó sem képes átjutni. Adagolórendszere nyomás hatására mindig ugyanolyan méretű cseppet enged kijutni a cseppentőfejen, megakadályozva ezzel az oldat folyását is. Így a használat sokkal gazdaságosabb, nincs felesleges kicseppentés. A használat után a maradék oldat és a visszaáramló levegő a szűrőmembránon átjutva, sterilen kerül vissza a tartályba.

További információ:
Hyabak
Genteal

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírek

Imorevin – az új generációs hasmenés elleni készítmény

Imorevin – az új generációs hasmenés elleni készítmény

Amikor a hasmenéshez puffadás és hasi görcs is társul…

Új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

Új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

A Pharmatex hormonmentes helyi fogamzásgátló gyógyszercsaládot már több, mint 10 éve forgalmazza a Sager Pharma Kft. Magyarországon.  A termék bevezetése óta több reklámfilm is készült, a TV nézők emlékezhetnek Évára és Péterre a csillagos ég alatt, akik számára fontos a felelősségteljes fogamzásgátlás.