A száraz szem betegség

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – leginkább 40 év felett –, és a szemorvoshoz fordulók egy ötödénél állapítható meg ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek csökkent működése miatt a tünet gyakoribb, ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorú nőknél.


Súlyossága széles skálán változhat: az enyhe, ám életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló panaszok mellett legrosszabb esetben akár fekélyes sérülések is keletkezhetnek a szem szaruhártyáján, amennyiben nem foglakozunk a problémával. Az esetek nagy részében a tünetek jól kezelhetők a befolyásoló környezeti hatások kiküszöbölésével és a körültekintően megválasztott készítmény(ek) alkalmazásával.


A leggyakrabban alkalmazott terápia a könnypótlás, műkönnyek, síkosító és nedvesítő szemcseppek formájában. A nedvesítő cseppek csökkentik a szemben a kellemetlen érzést, megvédik a szemfelszínt a szem kiszáradása miatt esetlegesen kialakuló károsodástól. A szemnedvesítő szerek általában tartósítószert tartalmaznak, hogy a cseppentő felnyitása után hosszabb ideig használhatóak legyenek.


A technológia fejlődésének köszönhetően olyan tartósítószer kifejlesztése is lehetővé vált, amely távol tartja a fertőző ágenseket a cseppentő tartalmától, de a szem felszínére kerülve ártalmatlan anyagokká alakul: oxigénre és vízre bomlik. Ilyen tartósítószert tartalmazó készítmények a Genteal szemcsepp.


További fejlesztéseknek köszönhetően olyan készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert. Ilyen a Hyabak szemcsepp, amely a speciális szűrőrendszerrel ellátott ABAK® tartályban biztosítja az oldat sterilitását a felbontástól számított 3 hónapig.


A Hyabak összetevői a hidratáló és síkosító nátrium-hialuronát és az UVB védelmet segítő actinoquinol.


A száraz szem kezelésére szolgáló orvostechnikai eszközök / gyógyászati segédeszközök. CE0459


A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírek

Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt

Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt

Oktatóvideó a fájdalomcsillapító tapasz felhelyezéséről

 Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt 

Az alábbi videók egyszerűen, lépésről lépésre mutatják be a tapaszok helyes alkalmazását:

Allergia ősszel is?

Allergia ősszel is?


Az ősz beköszöntével sajnos még nem ér véget az allergia szezon, hiszen a parlagfű, a kender és az üröm-félék akár októberig is virágozhatnak.

A pollenszezont követően az őszi és téli időszakban is előfordulhatnak allergiás panaszok, hazánkban sokakat érint a nem évszakhoz kötött, egész éven át tartó, úgynevezett „perenniális” allergia.

Leggyakrabban a fűtési szezon kezdetével újul ki a háziporatka-allergia, de nem ritka a penészgomba és az állatszőr allergia sem.