Szelénpótlás

A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius.


A szelén egy olyan nyomelem, amely szervezetünk antioxidáns rendszerének nélkülözhetetlen része. Az antioxidáns vegyületek a szabad gyökök semlegesítésében játszanak fontos szerepet. A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos betegségek kialakulásáért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért, az öregedésért.


1959-ben bizonyították be először, hogy a szelén részt vesz az immunrendszer működésében.


A szelénhiány az intenzív osztályokon kezelt, kritikus állapotú betegeknél gyakran előforduló állapot. A súlyos szepszis (általános vérmérgezés) és a következményes kórfolyamatok okozzák a legtöbb halálesetet az általános intenzív betegellátás során. Magyarországon évente több mint 2000 beteg hal meg szepszisben. A súlyos szepszises betegek szelénszintjét – számos tanulmány szerint – túl alacsonynak találták.* A szepszis hátterében minden esetben fertőzés áll. Szisztémás gyulladásos válaszreakciókban, szepszisben az antioxidáns rendszerek megfelelő működése létfontosságú, ezért a szelénpótlás ezekben az állapotokban elősegítheti a gyógyulást.

 

Irodalom:
*Sakr et al.2007 Br.J.Anaesth.2007 Jun;98(6):775-84

Hírek

Gyors segítség az allergiásoknak

Gyors segítség az allergiásoknak

Kerülje el az utazás alatti kellemetlenséget!

Az "utazók hasmenése" jól ismert egészségügyi veszély. Legtöbben a téli vagy nyári kikapcsolódás során találkoznak ezzel a nagyon kellemetlen problémával, amely akár tönkre is teheti az utazásukat. Fontos, hogy ismerjük a kiváltó okokat és a megelőzés lehetséges módjait, így legtöbbször elkerülhetővé válik a probléma megjelenése. Ha mégis bekövetkezik, alapvető ismeretekkel és egy jól összeállított úticsomag segítségével sokkal könnyebben átvészelhetjük.

Megérkezett a Salonpas gyógyszeres tapasz – új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

Megérkezett a Salonpas gyógyszeres tapasz – új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

2016-ban új taggal bővült a Salonpas család. A kisméretű  20 db-os Salonpas tapasz és a nagyobb méretű, 2 db-os Salonpas tapasz mellett már elérhető az új, 5 db-os Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz is.

Az új Salonpas gyógyszeres tapasz bevezetése alkalmából megújult a Salonpas márka arculata is.