Nátha és influenzaszerű megbetegedések

A nátha az egyik leggyakoribb megbetegedés. A felnőttek évi 2-3 náthán esnek át, gyermekek 6-10 alkalommal fertőződnek meg évente, de 6 éves kor alatt még gyakrabban, akár 10-12-szer is előfordulhat a meghűlés. A betegséget túlnyomórészt légúti vírusok okozzák, melyek a rövid – 2-3 napos – lappangási idő után az orrnyálkahártyában gyulladást indítanak el.
Mivel a nátha cseppfertőzéssel terjed, nagyon gyorsan fertőz a családban, gyermekközösségekben, munkahelyeken egyaránt.

Tünetek

Kezdetben rossz közérzet, fejfájás, esetleg hőemelkedés fordulhat elő, majd sűrű tüsszögés mellett bő orrfolyás, torokfájás, köhögés jelentkezik. Az orrváladék kezdetben vízszerű, bőséges, majd néhány nap múltán besűrűsödik. Rendkívül kellemetlen tünet az orrdugulás, amely gyengíti a szaglást, hallást, gátolja az orron át történő légvételt, zavarja az éjszakai nyugodt pihenést. A kezdetben híg majdegyre sűrűbb orrváladék jó táptalaja a bakteriális fertőzéseknek, amelyeknek köszönhetően a nátha szövődményessé válhat, következményes arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás, középfülgyulladás, stb. alakulhat ki.

Kezelés

Az influenzaszerű tünetek kezelését tekintve főként az immunrendszert erősítő és tüneteket csillapító készítmények használata terjedt el, folyadékpótlás mellett. Így jellemzően a náthás beteg citromos teát iszik, C-vitamint szed, fájdalomra, gyulladásra, lázra nem-szteroid gyulladásgátlót alkalmaz, az orrdugulást különféle orrnyálkahártya-lohasztókkal enyhíti. A náthát kb. 70%-ban vírusok okozzák, ellenük az antibiotikumoknak nincs hatása. Az antibiotikum felírás előfeltétele a bakteriális fertőzés/felülfertőződés, amelynek diagnózisához orvosi vizit szükséges. A túlzott antibiotikum felhasználás következtében a szervezet ellenállóvá válhat az adott antibiotikumra, amelynek köszönhetően a későbbi bakteriális fertőzés esetében hatástalan lesz, kialakul az úgynevezett antibiotikum rezisztencia.

Új terápiás lehetőség a Carrevir® orrspray, amely enyhíti az influenzaszerű tüneteket és lerövidíti az influenzaszerű megbetegedések lefolyási idejét.

A Carrevir orrspray emellett csökkenti a nátha és az influenzaszerű tünetek kiújulását is.

Orvostechnikai eszköz/gyógyászati segédeszköz. CE 0408

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírek

Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt

Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt

Oktatóvideó a fájdalomcsillapító tapasz felhelyezéséről

 Így helyezzük fel helyesen a gyógyszeres tapaszt 

Az alábbi videók egyszerűen, lépésről lépésre mutatják be a tapaszok helyes alkalmazását:

Allergia ősszel is?

Allergia ősszel is?


Az ősz beköszöntével sajnos még nem ér véget az allergia szezon, hiszen a parlagfű, a kender és az üröm-félék akár októberig is virágozhatnak.

A pollenszezont követően az őszi és téli időszakban is előfordulhatnak allergiás panaszok, hazánkban sokakat érint a nem évszakhoz kötött, egész éven át tartó, úgynevezett „perenniális” allergia.

Leggyakrabban a fűtési szezon kezdetével újul ki a háziporatka-allergia, de nem ritka a penészgomba és az állatszőr allergia sem.