Időskori makula degeneráció

Magyarországon az időskori vakság vezető oka a makula degeneráció. A legfontosabb kockázati tényező az életkor: 50 éves kortól 75 éves korig előfordulási gyakorisága megháromszorozódik. 80 év feletti lakosságnál az előfordulás 15%.

Az időskori makula degeneráció (rövidítése: AMD) a látóhártya központi részének, a sárgafoltnak az előrehaladó sorvadása. A sárgafolt az éleslátás helye, ideghártya-sejtjeinek pusztulása miatt a fókuszált kép éleslátása károsodik, befolyásolva többek között az olvasókészséget is. Az időskori makula degenerációnak két típusa ismert: a többnyire lassú progressziójú száraz, és a gyors látásromlást okozó nedves forma. Az esetek többségében a makula degeneráció száraz típussal kezdődik, és a betegek 85-90%-ánál így is marad.


A betegséget gyógyítani nem lehet, ugyanakkor a száraz AMD esetében a tünetek súlyosbodását, a látás romlását késleltethetjük megfelelő összetételű készítményekkel. Nagyon fontos védelmi faktorok az antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, lutein, zeaxantin), az antioxidáns hatáshoz szükséges nyomelemek (cink, réz) és a sejtek épségéért felelős omega-3-zsírsavak.


A gyógyszertárakban elérhető a Vitalux* Plus kapszula vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer makula degenerációban szenvedők részére.

*a trademark of Novartis

Bővebb információ: Vitalux* Plus

További információért olvassa el a készítmény vevőtájékoztatóját, vagy érdeklődjön szemorvosánál, gyógyszerészénél!

 

Hírek

Imorevin – az új generációs hasmenés elleni készítmény

Imorevin – az új generációs hasmenés elleni készítmény

Amikor a hasmenéshez puffadás és hasi görcs is társul…

Új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

Új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

A Pharmatex hormonmentes helyi fogamzásgátló gyógyszercsaládot már több, mint 10 éve forgalmazza a Sager Pharma Kft. Magyarországon.  A termék bevezetése óta több reklámfilm is készült, a TV nézők emlékezhetnek Évára és Péterre a csillagos ég alatt, akik számára fontos a felelősségteljes fogamzásgátlás.