Időskori makula degeneráció

Magyarországon az időskori vakság vezető oka a makula degeneráció. A legfontosabb kockázati tényező az életkor: 50 éves kortól 75 éves korig előfordulási gyakorisága megháromszorozódik. 80 év feletti lakosságnál az előfordulás 15%.

Az időskori makula degeneráció (rövidítése: AMD) a látóhártya központi részének, a sárgafoltnak az előrehaladó sorvadása. A sárgafolt az éleslátás helye, ideghártya-sejtjeinek pusztulása miatt a fókuszált kép éleslátása károsodik, befolyásolva többek között az olvasókészséget is. Az időskori makula degenerációnak két típusa ismert: a többnyire lassú progressziójú száraz, és a gyors látásromlást okozó nedves forma. Az esetek többségében a makula degeneráció száraz típussal kezdődik, és a betegek 85-90%-ánál így is marad.


A betegséget gyógyítani nem lehet, ugyanakkor a száraz AMD esetében a tünetek súlyosbodását, a látás romlását késleltethetjük megfelelő összetételű készítményekkel. Nagyon fontos védelmi faktorok az antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, lutein, zeaxantin), az antioxidáns hatáshoz szükséges nyomelemek (cink, réz) és a sejtek épségéért felelős omega-3-zsírsavak.


A gyógyszertárakban elérhető a Vitalux* Plus kapszula vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer makula degenerációban szenvedők részére.

*a trademark of Novartis

Bővebb információ: Vitalux* Plus

További információért olvassa el a készítmény vevőtájékoztatóját, vagy érdeklődjön szemorvosánál, gyógyszerészénél!

 

Hírek

Gyors segítség az allergiásoknak

Gyors segítség az allergiásoknak

Kerülje el az utazás alatti kellemetlenséget!

Az "utazók hasmenése" jól ismert egészségügyi veszély. Legtöbben a téli vagy nyári kikapcsolódás során találkoznak ezzel a nagyon kellemetlen problémával, amely akár tönkre is teheti az utazásukat. Fontos, hogy ismerjük a kiváltó okokat és a megelőzés lehetséges módjait, így legtöbbször elkerülhetővé válik a probléma megjelenése. Ha mégis bekövetkezik, alapvető ismeretekkel és egy jól összeállított úticsomag segítségével sokkal könnyebben átvészelhetjük.

Megérkezett a Salonpas gyógyszeres tapasz – új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

Megérkezett a Salonpas gyógyszeres tapasz – új kampánnyal jelentkezett a Sager Pharma

2016-ban új taggal bővült a Salonpas család. A kisméretű  20 db-os Salonpas tapasz és a nagyobb méretű, 2 db-os Salonpas tapasz mellett már elérhető az új, 5 db-os Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz is.

Az új Salonpas gyógyszeres tapasz bevezetése alkalmából megújult a Salonpas márka arculata is.